Składniki na 12 sztuk:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Przesiać, odłożyć.
W drugim mokre - roztrzepane jajka, colę, olej, wanilię.
Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Babeczki urosną z górką - lekko ją ściąć, nie będzie potrzebna.
Krem waniliowy z Oreo:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Wszystkie składniki (oprócz okruszków) umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu waniliowego. Na sam koniec dodać ciasteczkowe okruszki i wymieszać.
Nietoperze:
Duże Oreo rozdzielić na pół, np. za pomocą nitki. Do części z kremem będziemy 'przyklejać' pozostałe części (jak na zdjęciu poniżej). Część bez kremu przekroić na pół - przykleić do ciastka z kremem jako skrzydła. Małe Oreo rozdzielić nitką, ciasto bez kremu przekroić na pół i przykleić jako uszy. Małe ciastko z kremem wykorzystać do zrobienia oczu - przykleić do niego drobinkę czekoladową lub M&m's. Oczy przykleić do nietoperza za pomocą białego kremu z Oreo lub lukru królewskiego lub roztopionych w mikrofali kilku pianek marshmallows. Kły przykleić do ciastka za pomocą lukru królewskiego lub roztopionych w mikrofali kilku pianek marshmallows.
Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką np. Wilton 1M i ozdobić babeczki. W środek każdej z nich wetknąć nietoperza. Przechowywać w lodówce.
Uwaga: nietoperze najlepiej przygotować wieczór wcześniej, a kolejnego dnia, przed podaniem, wetknąć je w krem. Ciastka dość szybko namakają od kremu.
Smacznego :-).
Składniki na kruche ciasto (około 20 sztuk):
Wszystkie składniki szybko posiekać nożem (lub zmiksować w malakserze), szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 cm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Kubkiem lub foremką do ciastek wykrwać kółka trochę większe niż średnica naszych foremek do babeczek. Wykrojonym ciastem wylepić foremki do babeczek, wysmarowanych uprzednio masłem (najlepiej masło roztopić i dokładnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Przed samym pieczeniem ponownie schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC lub do zarumienienia.
Masa budyniowa:
Przygotować budynie z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Jeszcze ciepłym budyniem wypełnić babeczki.
Udekorować owocami.
Smacznego :-).