Przez żołądek do serducha!

Składniki
  • Czas przygotowania 15 minut
  • Składniki:
  • Sałatka
  • Garść liści rukoli,
  • Cztery plastry młodej cukinii,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ¼ żółtej papryki,
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego Dan Cake,
  • Łyżka oleju kokosowego/ słonecznikowego,
  • Sos winegret
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowe z pierwszego tłoczenia
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Przygotowanie

Lato to czas lekkich i kolorowych potraw pełnych smaku i warzyw sezonowych. W sierpniu na naszych stołach króluje cukinia, która doskonale komponuje się z zieloną rukolą, złocistymi nasionami słonecznika, czerwoną cebulą i żółtą papryką. To Danie to prawdziwa uczta, również dla oka. Sałatkę możemy podawać z chrupiącymi paluchami, które sprawią, że danie będzie bardziej sycące i pożywne Sposób przygotowaniaSałatę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy. Młodą cukinię grillujemy lub podsmażamy na patelni, aby zmiękła. Na suchej patelni prażymy słonecznik, tak by uzyskał złocisty kolor. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cząstki. Wszystkie składniki mieszamy naczyniu. Posypujemy prażonym słonecznikiem.Sos do polania przygotowujemy w następujący sposób:     Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną soku jabłkowego.  Wyłożoną sałatkę polewamy powstałym sosem.Kroimy chleb w podłużne paski. Kromki chleba umieszczamy w opiekaczu lub piekarniku, czekamy, aż staną się chrupiące. Autor Pan Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dwór Korona Karkonoszy



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl