Przez żołądek do serducha!

ZUPA DYNIOWA Z SALSĄ MANGO

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 1 kg dyni
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 700 ml bulionu jarzynowego
  • 400 ml mleka kokosowego

PRZYGOTOWANIE

  • Dynię umyć, pokroić na kawałki, łyżką usunąć nasiona, skórkę obrać obieraczką do warzyw. Miąższ pokroić w kostkę.
  • W garnku na oliwie i maśle zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 minut co chwilę mieszając). Dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek, starty imbir oraz dynię, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 7 - 10 minut. Dodać kurkumę i ostrą paprykę, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.
  • Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut do miękkości dyni. Zupę zmiksować na gładkie puree, dodać mleko kokosowe i jeszcze raz zmiksować.
  • Podawać z salsą mango: mango obrać i pokroić w małą kosteczkę, dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę bez pestek, skropić sokiem z limonki, syropem klonowym i oliwą. Wymieszać z posiekaną kolendrą.
SALSA MANGO
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 papryczka peperoni
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej kolendry



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl